azért még pár dolog felmerült bennem, most ezeket írom le.
Erdőtűz
Van, sok van Lisszabontól délre mindenfelé, attól északra is előfordul. Sok a tűlevelű erdő, ahol ugye a száraz, de el nem bomlott tűlevelek vígan várják, hogy valaki eldobjon egy cigicsikket. Csak egy tüzet láttunk, azt is az autópálya mellett, épp a villanyvezeték környéke lángolt vígan....
Alvó kutyák
Vidéken gyakorlatilag minden boltnak van egy saját kutyája, akik nem izgatják magukat, és vígan alszanak egész nap az árnyékban, max. annyit csinálnak, hogy néha kicsit arrébb heverednek.
Villamosok
Ugyan erről már volt szó, de még érdemes megemlíteni, hogy néhol annyira szűkek az utcák, hogy alig férnek el benne a villamosok. A vezető meg gyakorlatilag az ajtóban ül, nincs fülkéje sem, ami nyáron még kellemes is lehet, de télen vagy esőben nem irigylem őket.
Parafa
Portugália a világ legnagyobb parafa exportőre, tehát jó eséllyel annak a bornak is onnan van a dugója, amit legutoljára ittunk. A parafa úgy "készül", hogy van a fa, aminek a kérge a parafa, ezt a fa törzsének az alján meg az első ág-elágazás alatt óvatosan vízszintesen elvágják (azért kell óvatosan, mert ha megsértik a fő gyűrűt, akkor nem nő többet parafa a fán), meg függőlegesen is bevágják a fa kérgét, és óvatosan, mint egy kabátot, leveszik a kérget, vagyis a parafát. De hogy a mennyiségek egy kicsit helyrekerüljenek: egy fa kb. 150 évet él, az első 20 évben nem lehet lehántani a kérgét. Aztán egy lehántás után 9 évet kell várni, míg rendesen újranő a kéreg. Szóval egy fát összesen 14-szer lehet lehántani. Ami nem valami sok.... Egy teljes kéreg egyébként kb. 150 kiló, ezt utána főzik, nyújtják, és utána lehet feldolgozni. Ugyan mindenfelé parafák nőttek, de azért nem hiszem, hogy ez a világon a legjobban jövedelmező foglalkozás.
Evészet, ivászat
Igen, vannak első körben a halaik, amik nem is drágák, és nagyon finomak, különösen a grillezett kis szardíniák, meg még apróbb halacskák.
Aztán vannak a sajtok, amiket étteremben pár zsemlével meg egy kis tonhalkrémmel kérés nélkül kihoznak előétel gyanánt (persze ki is számlázzák, de akkor is olyan finomak azok a sajtok). Sajtból két nagy csoport van (illetve egy főcsoport, a kecskesajt, a már ismert okoból), a parmezán-szerű keményebb/érettebb, meg a kívül kicsit keményebb héjú, belül puha, néha egészen krémesen folyó, hihetetlenül finom.
Aztán vannak a borok, nehéz, testes vörösborok, könnyedebb fehérek, meg mindenféle, és még az éttermek háziborait is nyugodtan ajánlom mindenkinek, mert azok is nagyon finomak szoktak lenni.
Gyümölcsök meg minden mennyiségben, érdemes egy kicsit betankolni mangóból, friss ananászból, magnélküli szőlőből, no meg zöldségekből: zöld (és nagyon finom) paradicsomból, paprikából, ésatöbbi ésatöbbi.
Pastelaria
Ez valami cukrászda-szerűség, de nem teljesen: egész nap nyitva vannak, olyasmi jellegű sütijeik vannak, mint a krémes, csak más formában, meg mindenféle édes péksütik, és ilyen pastelaria tényleg minden sarkon van (vagyis az éhhalál nem veszélyezteti az egyszeri látogatót), és ide be-betérnek az emberek egy sütire+kávéra.
Kávé
Majdnem úgy vannak vele, mint a hollandok, csak sokkal erősebb kávét isznak: reggelire, tízóraira, ebéd után, délután, este, vacsora után meg mindenképpen. Mindenki közli mindig, hogy ez nem egészséges, de ettől függetleül mindenki mindenhol kávézik.
Parkolás
Mivel mindenütt keskeny, meredek sikátorok vannak, így kénytelen midenki megtanulni rendesen parkolni. És centire pontosnak kell lenni, mert ha nem, akkor nem fér el a villamos, vagy a kukásautó, vagy egy kósza teherautó, és ők nem zavartatják magukat, ha máshogy nem férnek el, akkor a visszapillantó is megy velük. Vezetni viszont meglepően normálisan vezetnek egy déli néphez képest. Sőt, Lisszabonban szerintem sokkal jobbak az állapotok, mint Pesten. Ami talán azért is van, mert néhány autópálya szélességű főutat leszámítva nincsenek nagy utak a városban, csak éppen kétsávosak, de leginkább egysávos, egyirányú utcák. Ott meg nem lehet idiótán előzni, ezerrel száguldani, stb.
Az élet általában
Alapvetően nem merem azt mondani, hogy Portugália annyival jobban áll, mint mi, de azért egy kicsivel mégis. Ennek ellenére valahogy sokkal optimistábbnak tűnnek, jobban adnak magukra, és könnyedebben veszik az életet. Persze biztos az időjárás is belejátszik... Egyébként az élet reggel kb. ugyanúgy indul, mint nálunk, és sziesztázni ugyan nem sziesztáznak, de elég hosszú ebédszüneteket tartanak. Este olyan 9körül vacsoráznak, és éjfél magasságában még teli van a város. Hogy ezt hogy bírják tartósan csinálni, azt nem tudom.
Volt gazdagság
A korábban volt hatalmas gazdagságnak egyébként mindenütt látszanak a monumentális templomokba, katedrálisokba, palotákba, erődökbe és kolostorokba öntött nyomai. Lisszabon főtere a Tejo felé néz, hatalmas, U alakú, középen kb. 50 méter magas lovasszobor - ha itt kötöttek ki a középkorban a kósza hajósok, szerintem levegőt is alig mertek venni ennyi pompa láttán.
Egyébként jóformán minden kis, a térképen alig egy fél pöttyel jelölt faluban van egy hatalmas kastély, vagy akkora templom, mint nálunk egy fél bazilika, és ezeket meglepően jó állapotban is tudják/akarják tartani.
szombat, szeptember 23, 2006
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése